Súťaž mladých elektronikov: Stredoškoláci si preveria nielen vedomosti

15.10.2022 Bratislava

Bratislava 15. októbra (TASR) - Žiaci prvých a druhých ročníkov stredných škôl si zmerajú svoje odborné vedomosti a zručnosti v súťaži mladých elektronikov. Počas štvrtého ročníka súťaže sa v termíne od 18. do 19. októbra v KIA Slovakia Vzdelávacom stredisku v Gbeľanoch predstaví takmer 50 súťažiacich.

"Cieľom súťaže je, aby si žiaci vyskúšali a overili svoje odborné vedomosti a zručnosti v oblasti elektroniky," uviedla pre TASR Vlasta Púchovská zo Štátneho inštitútu odborného vzdelávania, ktorý je garantom súťaže. Súťažiaci najskôr absolvujú test, ktorý preverí ich odborné teoretické vedomosti v oblasti elektroniky v 30 otázkach v 45-minútovom časovom limite.

Pred štartom praktickej časti súťaže dostanú žiaci podrobnú inštruktáž a vysvetlenie zadania úlohy. Zhotovený plošný spoj s ukážkou funkčnosti výrobku súťažiaci predstavia odbornej komisii po dvoch dňoch práce montáže komponentov na výrobku. Pri určení poradia rozhodne kvalita spájkovania, funkčnosť, celkový vzhľad výrobku a čas zhotovenia.

Súčasťou podujatia podľa slov Púchovskej bude aj sprievodný program. Semináre sú určené predovšetkým pre pedagógov.

Na rovnakom mieste sa paralelne s touto súťažou uskutoční aj Medzinárodný veľtrh cvičných firiem Slovensko 2022. Okrem Slovenska sú na veľtrh prihlásené cvičné firmy z Českej republiky, Slovinska, Rumunska, Turecka a Španielska.
 

Vyberte región